Интересувате се от работа в Холандия ?
В статията ще намерите всички официални празници и почивни дни в Нидерландия през 2023 година.

Независимо дали работите в Нидерландия или просто сте на почивка или екскурзия в Нидерландия, важно е да обърнете внимание на датите на официални празници и почивни дни в Нидерландия, тъй като много предприятия и магазини обикновено са затворени по това време или работят на непълен работен ден.

Официални празници и почивни дни в Нидерландия

 • 01.01.2023, Неделя: Нова година
 • 07.04.2023, Петък  – Разпети петък
 • 09.04.2023, Неделя: Великден
 • 10.04.2023, Понеделник: Велики понеделник
 • 27.04.2023, Четвъртък: Ден на Краля
 • 05.05.2023, Петък: Ден на освобождението
 • 18.05.2023, Четвъртък: Възнесение Христово
 • 28.05.2023, Неделя: Петдесетница
 • 29.05.2023, Понеделник: Понеделник след Петдесетница
 • 25.12.2023, Понеделник: Рождество Христово / Коледа
 • 26.12.2023, Вторник: Втори ден на Коледа

Официални празници и почивни дни в Нидерландия могат да бъдат разделени на 3 категории

Холандски официални празници

Общопризнатите официални празници в Холандия са холандските национални празници, Нова година и няколко християнски празника.

Холандски национални празници

В Холандия има два национални празника: Ден на краля (Koningsdag) и Ден на освобождението (Bevrijdingsdag).

Други празници в Холандия

Освен това Холандия също има редица празници и почивни дни в Холандия, които не са законно признати пример за такъв е Sinterklaas.

Най-популярните официални празници и почивни дни в Нидерландия

Съществуват важни Нидерландски официални празници, но някои празници в Нидерландия варират в различните региони. Например има няколко регионални варианта на холандския карнавал през февруари и март.

Денят на краля или казано на холандски език Koningsdag

За всички холандски граждани – и за много посетители на Нидерландия един от най-празнуваните дни в Холандия е Денят на краля (Koningsdag). Това е един от тези почивни дни в Нидерландия , в които цялото население празнува.

Денят се празнува регионално с музикални изпълнения, игри, а за истинските купонджии празненствата започват в вечерта преди деня на Краля (Кралската нощ). Tompouce е типичен сладкиш, който се консумира по време на Царски ден.

В деня на тържеството цяла Холандия е „оцветена“ в оранжево.Не забравяйте да облечете най-хубавия си оранжев тоалет и да се присъедините към този празник по холандски начин!

Денят на освобождението или казано на холандски език Bevrijdingsdag

Денят на освобождението ( Bevrijdingsdag ) е официален празник , който отбелязва края на окупацията на нацистка Германия по време на Втората световна война. Денят на освобождението (Bevrijdingsdag) се чества в Холандия на 5 май, ден след Деня на възпоменание. На този ден цялата страна размишлява върху стойността на свободата, демокрацията и човешките права. Това е един от тези почивни дни в Нидерландия , в които цялото население празнува.

Ден преди това, на 4 май е Деня на възпоменание, във всички общини в Холандия има възпоменания на местни военни паметници. В 20:00 всеки спира за две минути, за да размишлява върху всички холандски жертви, загинали по време на Втората световна война и други войни.

Денят на Свети Никола или казано на холандски език Sinterklaas

Денят на Свети Никола ( Sinterklaas ) се празнува официално в Холандия на 5 декември. Този празник обаче започва през ноември, когато Свети Никола пристига в Холандия. Децата се насърчават да оставят обувка за Свети Никола. Те вярват, че през нощта, когато спят, Свети Никола идва на белия си кон на име Америго и оставя сладкиши или подаръци.

Свети Никола също се празнува широко в много начални училища в Холандия. На този ден учениците от основното училище търпеливо чакат светеца и неговите свещеници, за да отворят получените подаръци и да изпеят традиционни песни за Свети Никола .

Дни като Денят на Свети Никола не са почивни дни в Холандия, също както Никулден не е почивен ден в България, но все пак всички хора му се радват и го празнуват

Представената информация за почивни дни в Холандия изглежда ли полезна за вас?
Можете да намерите още много полезна информация за Холандия в нашия сайт.

Мислили ли сте да кандидатствате за работа в Холандия?
Вижте актуалните обяви за работа в Холандия, предлагани на нашия уеб сайт.

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ И ПОЧИВНИ ДНИ В НИДЕРЛАНДИЯ ПРЕЗ 2023

Споделете публикацията

Как се живее в Холандия ?
Информация за Холандия

Как се живее в Холандия

Как се живее в Холандия ? Холандия е една от най-популярните държави за работа в чужбина. Страната е известна с високия си жизнен стандарт, свободната

Прочети повече »